Ekkokardiografi/ultralyd

Ekkokardiografi (hjerteultralyd)

Ekkokardiografi utføres med en probe som holdes inn mot brystveggen mens pasienten ligger på venstre side. Undersøkelsen er uten smerter og varer 10-20 min. Med ekkokardiografi kan vi måle hjertets størrelse og funksjon, samt påvise klaffenes funksjon og om det er sykdom i hjertesekken.

Ekkokardiografi er en meget nyttig undersøkelse for å påvise hjertesykdom, bestemme videre utredning og behandlingsopplegg samt oppfølging.

Ultralyd av halspulsårer

Ultralyd av halspulsårene utføres med en probe holdt lett mot halsen med pasienten i ryggleie. Undersøkelsen er uten smerter og varer 5-15 min. Med ultralyd kan vi påvise om det er forkalkninger i halspulsårene, og som regel også si hvor uttalte disse er. Er det mistanke om betydningsfulle forsnevringer i halspulsåren vil pasienten bli henvist for videre utredning og behandling ved sykehus.

Ultralyd av hovedpulsåren

Ultralyd av hovedpulsåren utføres med en probe holdt lett først mot halsgropen, deretter mot buken, med pasienten i ryggleie. Undersøkelsen er uten smerter og varer 5-10 min. Med ultralyd kan vi påvise om hovedpulsåren er forkalket og som regel måle om den er utvidet. Er det mistanke om utvidelse av betydning vil man undersøke hovedpulsåren også med CT røntgen undersøkelse.

Pasientforberedelser:

Det er ingen krav til spesielle pasientforberedelser før ultralydsundersøkelsene (se også arbeids EKG).